måndag 10 februari 2014

Nutrition och övervikt

Fetma är ett problematiskt område. Frånsett några få individer så vill nästan ingen vara överviktig. Dagligen hetsas vi om hur vi kan äta för att bli smala på ett par dagar, platt mage till helgen och gå ner i vikt med den nya mirakelmetoden. Alla genvägar undersöks för att komma snabbare mot målet. Det finns självklart en mängd orsaker till detta, och det är väldigt många "experter" som fått sin kunskap genom kvällstidningarna och löpsedlarna.

Den sista ordentliga dietmetoden som slagit igenom är att man skall fasta mer eller mindre lång tid. En man som fått mycket bifall och mycket stryk för sina teorier bakom sin diet 5:2, är Michael Mosley. Han säljer argumenten väldigt bra i sin dokumentär. Klart sevärd. Sedan är det ju som med allt..kunskap utvecklas och nya forskningsrön tas fram. Man får inte glömma bort vem som står bakom forskningen och vem som tjänar på den. Kritiskt tänkande är alltid bra för att försöka se någorlunda nyktert på alla "supermetoder". Jag säger inte att allt är förkastligt, bara att man kan försöka se lite kritiskt på det hela när man hör något nytt.


Moselys dokumentär i alla fall:    http://vimeo.com/54089463


Självklart så finns det belysta människor som kan ta fram fakta och forskning som visar på vetenskapliga metoder och tester av all den "sanning" som vi fullkomligen översköljs med. En sådan sida är: www.traningslara.se. En mycket bra sida där man får förklarat varför saker och ting är som de är.


Roligt med kunskap! i alla fall så tar de bland annat upp Moselys dokumentär. Inte helt emot den, men belyser vissa saker som kan vara bra att känna till.


http://tranastyrka.se/intermittent-fasta-5-2-dieten-och-kalorirestriktion/


Ett perfekt sätt att lära sig att tänka kritiskt inför alla nyheter som kommer. De har mycket annat som är läsvärt så jag rekommenderar verkligen den sidan om du vill lära dig mer om träning, hälsa och nutrition.


/Marcus
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar