fredag 21 november 2014

Man måste träna mycket för att kunna träna hårt säger Ferry

Ungefär så skriver han. Björn Ferry, i sin bok "Ferry tales - Inte så förbannat tillrättalagt". Man måste träna mycket för att kunna träna hårt. En kort enkel mening som innefattar det mesta som kanske all konditionsträning handlar om. Kroppen måste belastas mycket under längre tid för att absorbera hård träning utan att överbelastas. Just överbelastningsskador och överträning är vanligt bland motionärer. Ibland vill man allt på en gång. Målen är satta och nu jäklar ska det tränas. Beroende på tidigare träningsvolym och intensitet kanske det håller en vecka eller en månad. Ökar man för mycket, för snabbt börjar något ömma och man måste trappa ned eller hålla upp. Rehab och nystart.

När jag tänker tillbaka på mina överbelastningsskador genom åren är det precis så. För mycket, för hårt, för snabbt. Såväl parallellt som kombinerat. Plötsligt ömmar något när man stiger upp på morgonen. Jag har naturligtvis ignorerat detta och kört på ett tag till för att riktigt göra denna antydan till överbelastning övertydlig för mig själv. Och här inleds projektet med att vända oceanångaren. Det tar tid att komma åter. Det har tagit tid från träningen inför målet. Igenkänningsfaktorn är troligen hög i vårt gråmulna motions-Sverige.

Så. Träna mycket för att träna hårt. Kör volym, distans och styrka. Trappa upp under vinter och tidig vår. Växla sedan något eller några volympass till hårdare snabbare pass. Hårda pass ska vara hårda. När kroppen är mogen gör dom skillnad. Björn Ferry säger så. Jag håller med.

Keep up the preparing spirit!
/Andreas

En recension av Björn Ferrys redan omskrivna bok kommer 26/11.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar