tisdag 1 juli 2014

Det borde vara straffbart att inte morgonjogga!

Det borde det sannerligen! Förbjudet att avstå. Straffbart att inte. Morgonjogga.

En morgon för ett tag sedan, i en tid när solen fortfarande visade sig för oss nordbor, joggade jag innan frukosten. På det viset definierar i alla fall jag morgonjogg; en lättare löptur på morgonen innan frukost. Solen värmde precis lagom, rester av kvarvarande dimslöjor över åkermarken och i skuggan fortfarande svalt. Bara den egna andningen att lyssna till. Ackompanjerad av fågelkvitter. Löpturen bör med fördel förläggas längs grusväg eller bredare skogsstig. Naturnära. Lyckas man stöta på vilda djur blir det full poäng. Upplevelsen av morgonen blir fulländad och man själv kan inkluderas i den naturromantiska helheten. Inte människa och natur. I stället människa i sitt naturliga element. Typ.

Grusväg efter att Grävsten passerats. Kor som åskådare.

Det tragiska i denna betraktelse är att löpturens ca 15 km innebar avsaknad av tecken på mänskligt liv. Visst, klockan var strax innan halvsju när jag drog hemifrån. Och visst, turen var inte förlagd till någon gata i den större staden. Men ändå. Jag sprang igenom det lilla samhället Bankekind som var helt dött. Inte en vaken människa utomhus och klockan var då runt halv åtta.

Tydligen

Solen står redan högt.

Det är då tanken formas. Det man upplever under den första morgontimmen när naturen vaknar är en ynnest. För fint att avstå ifrån. För komplett att låta schabbla bort. Ta till vara möjligheten att komma närmare dig själv och din natur. Och gör det minst en gång under sommaren. Helst flera gånger förstås men allra minst en gång. Annars straffas du. Du blir märkbart fattigare på fantastiska upplevelser. Straffad är ju ett relativt begrepp. Gudskepris.

Vårt avtryck i en annars stilla natur.

Naturligtvis kan man röra sig i naturen på olika vis. Det är ju fullt möjligt att både gå och cykla. Men den här bloggen handlar inte om att gå omkring och peta med stavar, här springer vi. Att cykla innebär att en längre sträcka, mer omgivning och mer natur kan avverkas per timme men upplevelsen blir inte densamma enligt mig. Och åter igen, den här bloggen handlar mer om löpning.

Keep on morgon-jogging!

/Andreas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar