söndag 27 juli 2014

Amfibiemannen 2014

Efter ett år av längtan och saknad var det äntligen dags igen..Amfibiemannen.

Efter en höst och vinter med målet att förbättra simningen rejält. Tog en simkurs på Linköpings bästa "simskola" Linköpings simidrottsförening ( http://www6.idrottonline.se/LinkopingsSimidrottsforening-Simidrott/ ). Med nervösa steg så gjorde jag i alla fall entré och insåg att det fanns fler som inte riktigt hade grepp om det. Men träningen och lektionerna gav utdelning lika snabbt som jag började inse att simning är riktigt jäkla utmanande och fantastiskt roligt. Lite trix där och lite justeringar där..härlig känsla när man känner det där "flytet" och (nåja) forsar fram. Samtidigt kul och sporrande när man ser de som är riktigt duktiga. Vilket flyt och "grepp" i vattnet! Otroligt inspirerande.

I alla fall så blev det efter kursen mera nötande och längtande efter att få komma ut och simma "på riktigt", ute i sjö eller hav. Känslan är..en oerhörd ostoppbar och frihetsbelönande känsla.Frukost på vandrarhemmet. Från vänster: Team Zdolsek: Anna och Georg och till höger Marcus och Johan: Team Fillinge Ultra
Upplägget till årets upplaga av Amfibiemannen blev snarlik förra årets. Dock med mer träning i ben och arm samt vetskapen om hur loppet ser ut gör att det infinner sig ett slags lugn som tillägg. Man vet lite vad man kan förvänta sig. Vi hade kört två pass tillsammans med "match-lik" swimrunträning. Sedan hade Johann kört ett par pass själv och jag kört med Fredrik som jag även skall tävla med nästa helg i www.karlstadswimrun.se . skall bli mycket spännande lopp med ett annat upplägg på sträckorna. Får nog anledning att återkomma till det.. I alla fall så kändes de passen bra och gav mersmak.


Pre-race information
Vi, jag, Johann och två av hans barn: Georg och Anna som skulle tävla i mix, övernattade uppe strax intill Refsnäsbrygga på ett vandrarhem. Skönt att kunna få vila benen istället för att sitta tre timmar i bil innan utmaningen. Vi åt och åt och snackade lite om upplägg. hade det riktigt trevligt. På morgonen så åt vi och åt lite till. Träffade ett par trevliga danskar som skulle tävla för första gången. Packade klart det sista och dubbelkollade att allt var med. Ner till bryggan med förväntansfulla och sprittiga ben. Där stod alla semi-professionella och väntade på båten som skulle ta oss ut till Lidö. Precis vid värdshuset så är start och målområdet.


laddad, men lite suddig efter sparsam sömn.
Vi registrerade oss och fick våra tävlingsgrejer. Väst, simmössan och chipet för att registrera framfarten. Justerade det sista på utrustningen. Den här känslan som infinner sig här..någon timme innan själva starten är lite magisk..man kan inte riktigt påverka den utan det har mer med alla förberedelser innan..det blir ett litet vakuum i universum dr man går in i matchbubblan och fokuseras mer och mer..lite tunnelseende..men på ett bra sätt.
Lite snabb information om allmänt hyfs och sedan blev det omklädning och gående transport några hundra meter bort till starten. Damer och mix-lagen startade 10 minuter före herrlagen. Så efter de stuckit iväg så gick vi in i startfållan och sökte upp en skuggig plats att vänta på. Det hade ju hotats om uppåt 30 grader varmt och 20 i vattnet så det fanns lite oro om överhettning som den som drabbade mig på Borås swimrun. Vi såg omkring oss och utrustningarna skiljdes en del ifrån oss. Några hade meterlånga simfenor, vätskesystem som såg väldigt avancerade och dyra ut, simdolmar som var lite speciella. Alla såg ytterst professionella ut och en del mindervärdeskomplex började bubbla. Vi hade med oss..eller jag bar på en liten "magväska" där jag hade första förbandet (obligatoriskt) och 6 st nötcreme och två energi-gel. Sedan hade jag simdolme och paddlar. Johann hade tagit paddlar också men han är så jäkla bra simmare så han hade knappt behövt dom egentligen.Team Fillinge Ultra


PANG!Vi hade en position ganska långt bak i ledet som start. Första löpsträckan är på dryga 2 km och rejält smal så det är svårt att springa om och forcera fram. Vi såg det mer som uppvärmning.  Händelsefattig löpning där några hetsade fram förbi oss ute i skogsbrynet, men i övrigt ganska lugnt.

Skogen öppnade upp sig och vi  kom fram till långsimningen 1100 meter. HURRA tänkte jag! det gjorde jag inte förra året.. Men i år så kändes det verkligen så plus att det var en så overkligt fin dag med klarblå himmel, spegelblankt vatten så det hela gjorde att det bara såg inbjudande ut.
På med grejerna och i plurret. Simningen gick jättebra. Vi simmade om rätt många kändes det som. Höll jämn och bra takt genom hela sträckan. Vi höll även en bra linje vilket säkerligen sparade på krafterna i jämförelse med förra året då jag säkerligen simmade dubbla sträckan..


Nu kom det löpning på + 3 km vilket gjorde att vi "cabbade" ner. Man tar av sig våtdräkten på överkroppen och rullar ihop den omkring midjan. Kruxet här är att göra det snabbt och smidigt. Det gjorde inte vi. Krångligt och bökigt mestadels. Man skall alltid ha tävlingsvästen utanpå och när den är blöt så blir det krånglig att ta på och av. Vi förspillde mycket tid på dessa byten vilket gjorde att vi tappade positioner som vi hade simmat oss till. I alla fall så började vi springa, först över klipporna en bit och sedan in i ett skogsparti. Vi höll på ett bra jämt tempo.

Efter det så kommer det ett ganska intensivt parti med: Sim 400 meter, löp 70 m, sim 260 m, löp 115 m och slutligen sim 675 meter. Rätt kul period i loppet här och det kommer ju en gång till eftersom banan vänder. Simningen här gick bra förutom att jag höll på att damma rakt in i en båt som hade lagt sig för ankar precis i tävlings-farleden...tur för båten att jag styrde undan..
Sedan när man kommer upp efter 675 meters simningen så står det ett par vänliga själar och delar ut vatten vilket är väldigt välbehövligt efter de sista ruscherna. Här cabbade vi också ner eftersom långlöpningen med ökenhetta närmade sig. "Arholma-löpningen" inleds med löpning i en el-gata där det sålunda står elstolpar. Ganska teknisk löpning med "hit-o-dit-steg", rötter och lite mer teknisk löpning. Sedan kommer man ut på en grusväg som aldrig vill ta slut. I och för sig väldigt vackert överallt, men hallå vägen...!?

Nästan mitt i eller kanske lite efter mitten på löpningen så dyker det upp ett matstånd med vatten, sportdryck, banan, ballerinakex och saltgurka. Alltihop väldigt välkommet. Sedan är det kanske någon kilometer lite drygt till där man kommer upp till Riddarviksskäret. Där skall man först in i ett gammalt batteri som numera är ett museum. Häftig miljö. In och igenom berget för att komma ut på en liten höjd, på med kläderna igen ..förbannelse, västen korvar sig och krampen är nära i baksida axelpartiet. Ganska mycket alger här så extra dricka blir det inget av. Här här lite svalare i vattnet vilket är rätt skönt. Man behöver nedkylningen lite då och då. Här uppe vänder loppet och när vi kommer upp ur vattnet så blir det nedcabbning igen. Vilket tar tid och de som vi återigen simmat om hinner komma ikapp oss lite mer. Upp och lufsa igen. Härligt med publiken som står och hejar och tjoar. Sånt gör mycket för orken.

Orken hänger i även om jag under löpningarna nu får stötta min partner. Stegen blir kortare och knäna lyfts inte med samma lätthet längre. Under löpningen till vätskedepån blir vi omsprungna återigen av de som vi simmade förbi nyligen. Förbannelse! Våra omklädningar tar alldeles för lång tid. Vi kommer in till vätskedepån igen och fyller på snabbt och effektivt.

Ut och springa igen, efter långlöpat så kommer de kortare episoderna med de mer intensiva bytena mellan sim och spring. Gött! vi beslutar oss för att inte cabba ner och vinner, eller förlorar i alla fall inte lika mycket på det. Vi är väl påfyllda och klarar av värmen resterande delar.

Försöker hetsa på Johann att ill-kuta på näst sista löpningen där spurtpriset kan finnas inom räckhåll..Han är inte lika benägen till spurt i den här delen av loppet.. Äh, vi har chansen snart igen tjoar jag...snart kommer simmet...vi behöver nog ligga på ca 18 minuter max för att knipa den..frust hörde jag bara...

I alla fall....sista simmet kom som en härlig uppenbarelse, solen sken leende på oss och vi med den. Nu visste vi att det härliga vattnet välkomnade oss! Vattnet är vår vän. Jag stack tjuvade något och Johann fick kämpa lite med att komma upp och ikapp, ingen vila fr någon frustade jag i de bubblor jag andades ut. Fick dock ingen respons..tyckte i och för sig att jag såg flundror och sälar också på vägen hemåt...

however...så blev sista löpningen något krokig och lite mindre sviktande än de övriga..även om hopp och glädje förde oss framåt.Glada, trötta, endorfinstinna och hungriga...

Vi slog vår tid från förra året med 33 minuter...rätt ok eller hur? Samtidigt som vi gick i mål så kommer tröttheten som en brödkavel i nacken, men lindras med det enorma endorfinruset som fullkomligt skljer över som ett ösregn...ggaahhhh!!  så skönt FLOW!

Återigen, vilket härligt lopp, och toppenbra arrangemang!


1 kommentar:

  1. Jäkligt kul läsning! En dag ansluter även jag till SwimRun-sektionen. Keep it up!

    SvaraRadera