torsdag 26 mars 2015

Att skapa möjligheter till rörelse

Flertalet städer har påbörjat och förstått vikten av att skapa förutsättningar till rörelse. Det kan handla om trevliga gångvägar, utveckla den natur man har, bra simmöjligheter, trygg och säker natur samt utegym. Utegym har funnits i lite olika stilar och funktionsmässigt diskutabla former. Dock verkar det efter lite ovetenskaplig undersökning som att dessa utegym har ökat i mängd i Sverige.

Kul att fler och fler kommuner skapar möjligheter. Vi i Linköping har tidigare endast haft ett utegym vid Vidingsjös motionscentrum och det är rejält slitet och nedgånget. De senare åren så har det tillkommit ett par stycken här och var i staden. För många (nåja) år sedan då militären fortfarande huserade i krokarna här så hade vi två riktigt bra hinderbanor. En längre och en kortare. Tyvärr så togs de bort ungefär i samband med att militären lade ner verksamheten och det handlade nog mestadels om vem som skulle ha ansvar för underhåll och liknande. Bra allsidig träning i alla fall och tror det skulle vara en uppskattad grej att bygga en hinderbana i tex Vidingsjö.
Spänsthopp, eller lite spring hit och dit


Dips, eller lite magövningar
Tre olika storlekar stockar för olika pressövningar..i alla fall...

Chins och armgång..allt som går att hänga i går ju göra rätt mycket i. 


så har man nu byggt ett utegym strax intill Vidingsjöskogens sväng precis vid ett nybygge. Perfekt för oss som bor strax intill. Smidigt att springa bort dit och köra av kroppen lite. Bra uppvärmningssträcka och man kan passa på att rasta av kroppen lite när man ändå är ute och springer. Testade ett kortare pass under gårdagen där jag sprang bort dit först. Sedan ligger det en slänt/backe precis intill där jag körde lite backlöpning och sedan en övning, löpning i backe och en övning..osv...funkade riktigt bra. Det går att kombinera det där på många olika sätt. kommer bli perfekt.

Marklyft, knäböj och liknande. Går inte att pressa över huvudet dock då det tar stopp. Riktigt skön övning. Marklyft är ju en riktigt bra övning om man gör rätt. 


Det Linköping saknar något fruktansvärt är dock simtider. Dagens simhall är så pass överbokad och det finns endast små hål i schemat lite här och var. Där kan vi prata att man inte tar ansvar som politiker när man river upp beslut som har tagit åratal att fatta och besluta om dels att det ska byggas men även var, och mestadels för att det var "dom andra" som tyckte så..så då måste ju vi tycka tvärtom. Tragiskt.
/Marcus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar