måndag 6 augusti 2018

Loftahammar Endurance Day 2018

ja...så stod man där på startlinjen igen. Lika spänd och förväntansfull som första gången. Det är något visst med den där pre-race ångest-förväntansfullheten ändå.. den sliter en i stycken men är samtidigt väldigt efterlängtad. Underlig mix.

Nu stundade alltså typ 40 km löpning i mycket varierande terräng. Asfalt, grusväg, snåriga helt obanade öar, hala klippor och enormt vackra stigar samt ca 10 km simning, även den varierande på grund av vinden och vågorna.


 Målrakan kvällen innan Jag, Mattias Evald (arrangör) och Fredrik
Några saker skiljde sig åt tills i år:

1. Ny partner bredvid. Men med samma namn som i det loppet jag kört tidigare för enkelhetens skull
2. Erfarenheten från något år tidigare gjorde mig lite samlad men samtidigt även insiktsfull om slitet
3. Vi skulle köra med lina mellan oss på simningarna. Det har jag inte gjort förut

Fredrik som jag körde med i år bor i krokarna till loppet, har kört ett gäng gånger och kan öarna betydligt bättre än mig. Det gav trygghet. Till detta så hade vi en hel båtlast med hejande och peppande släktingar till honom på plats. Otroligt roligt!

Fredrik och jag har kört ett par pass ihop, men kanske inte så många som man skulle ha velat. Det är ju oftast den känslan man har innan lopp oavsett.. "om jag bara hade kört lite hårdare innan, lite fler pass..". Vi har sedan tidigare spelat handboll ihop så vi känner varandra sedan dess.

Jag åkte ner till Loftahammar dagen innan och vi käkade lite, pratade lite praktiska grejer osv. Starten skulle gå vid 08 så det var skönt att vara på plats dagen innan. Vi hade bestämt att vi skulle köra med lina mellan oss då jag har simmat lite mer än Fredrik. Vi kortade ner den så att han låg precis med spadarna på mina fötter, detta för att han skulle få lite draghjälp av mig som vågbrytare.

Vi åkte ner till starten på morgonen och var bra i tid. Hellre vänta på plats än hemma resonerade vi. Allt innan fungerade väl. alla grejer med och inget akutspringa på toalett innan.

Ner till startområdet, prata med några duktiga kändisar och sportisar som vi kände sedan tidigare. Roligt att träffas under såna här förhållanden.Förväntansfulla innan startenStarten gick och de snabba drog i väg. Vi joggade på i uppförsbackarna i ett bra transporttempo. Första löpningen är ganska lång och vi hade pratat om att ta den sträckan med ett ok tempo och inte blåsa allt krut. Resan gick bra och vi kom ner till första simmet. På med linan och börja veva. Kändes knappt att vi var i vatten då det var väldigt varmt. Dock så var det rätt småstökiga vågor, men det är ju bara att fortsätta veva.

Över till andra sidan och lite vattenmelon för att simma lite till. Där stod Klanen Haglinds och hejade och servade oss med energi. Mycket välkommet.  Vi fortsatte på grusvägar och stigar för att simma över vid Bjursundsbron. Sprang runt ön och igenom campingen som liger där. Lite överallt så hör man "heja heja" - väldigt roligt även om man knappt orkar le.

Plötsligt så hör jag något annorlunda men orkar inte riktigt reagera på vad det är" MEN KOM IGEN DÅ KILLAR" ..eller något sånt "HEJAHEJAHEJA" - plötsligt så står Malin och Andreas där och tjoar på en liten sten. Jag blev så glad att jag snodde kramar och hejade tillbaka!Glada och lite slitna grabbar på slutet
Vi stannade inte kvar så länge utan fortsatte kötta vidare i terrängen. Löpningarna och simningarna avlöste varandra med fantastiska funktionärer som både stod och hejade på oss tävlande och servade oss med mat och dryck. Helt fantastiskt på alla ställen. Har inte varit på något lopp som har haft så bra funktionärer! Alla glada och hjälpsamma trots att man kommer trött, skitig och sliten som en gruvarbetare (typ). fast blöt och någorlunda ren..men trött i alla fall..

Andreas och Malin liksom Familjen Haglind dök upp på lite olika ställen senare i loppet också vilket var väldigt roligt och välbehövligt för psyket. Tiden fortsatte gå och känslan när jag titar på klockan och den visar 5 timmar..så känns det väldigt konstigt. Visst, man känner ju förstås att man varit aktiv i ett par timmar, men tiden går väldigt fort. På ett positivt sätt..och negativt förstås..

När vi kommit fram till långlöpet på Hasselö (+9 km i mestadels stekande sol) så tog vi av våtdräkterna på överkroppen för att inte koka bort. Smart grej. Vi överlevde även om vi var ganska slitna här. In till fikastationen på Hasselö och moffa så mycket som möjligt utan att förspilla alltförmycket tid. Fredrik hade kompisar lite överallt som tjoade och hejade. Väldigt energigivande!

Här fortsatte vi med gå/spring i olika former och farter. Men ändå skönt för nu vände vi ju liksom hemåt. Strax innan vi skall i vattnet så står det en vätskestation till där Fredrik sedan ett par år brukar få öl av de som står där. Bra att byta ut det söta från gels och energidryck.

Vätskepaus ute i ingentinget

Vidare ner i vattnet och simma bland små söta maneter. Här har det sedan tidigare varit ganska kallt, men inte i år. Varmt som tusan i vattnet. Över ett par öar, både där det gick att springa och där det i praktiken var helt omöjligt.

Vi springer den sista vändan runt campingen på Tättö. Många semesterfirande som säkerligen skakade på huvudet, men hejade glatt och viftade med öl. Äntligen så kommer vi fram till sista simmet. ca 1000 sim, motvind och oroväckande åskmoln på väg in över horisonten. På med grejerna och i sjön - börjar veva och försöker dra oss framåt med det lilla kraft som finns kvar efter drygt 8 timmar. Känslan är att vi inte rör oss en meter. Små elaka vågor som daskar och nästan drar oss bakåt. Efter ungefär halva simmet så blir jag förbannad på riktigt och börjar attackveva. Vet inte om vi rör oss så mycket mer framåt men jag får slå lite mer på sjön i alla fall..


HURRA!


Hasar upp på stranden och glädjen, lättnaden och allt annat sköljer över oss. Man blir ju så glad.


Glädjen att prestera något tillsammansVi klarade det, vi gjorde det bra och vi hade kul på vägen!

Fredrik förbättrade sig med över en timme på det här racet! Skapligt personligt rekord!! jo, jag glädjegräthulkade lite i mål såklart...som jag gör..

Glädjen att prestera något tillsammans
(bild lånad ifrån LED)Några grejer i punktform:ish:

- Jättestort tack till dig Fredrik för att vi gjorde den här grejen tillsammans..och hela helgen såklart. Jäkligt bra slit och pannben! 

- Tack till familjen Haglind för allt heja, support och allmän trivsel! 

- Tack till Andreas och Malin för spontanheja! Sjukt roligt när man såg hatten viftaomkring! 

- Tack till er - arrangörer för Loftahammar Endurance Day. Ni har gjort och vidhållit ett fantastiskt lopp! Superbt på alla sätt och vis! Allt från specialgjorda väskor, snygga västar, hema målområdet, käk efteråt, stämningen! Underbart lopp! 

- Tack till er alla funktionärer! Ett lopp är aldrig bättre än sina funktionärer! Ni gör loppet till vad det är! När man kom fram till fikaborden så stod ni där leendes, hejandes och erbjöd det ena goda efter det andra. Ni var så välkomna varje gång! 

- Även ett stort tack till alla ni som stått bredvid och hejat, allt från små barn som badat och hejat till öbor som gått ut för att se på vårat spektakel. Ni betyder mer än ni tror! 


Längtar redan till nästa år!

Foton tagna av Malin, Andreas och familjen Haglinds..samt ngt av mig..


//Marcus 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar