Jag samlar på böcker om löpning. Eller egentligen letar jag efter intressanta böcker om konditionsidrott generellt. Bokryggarna berättar om exempelvis
En svensk klassiker,
Triathlon,
Tour de France eller simning. Men visst, böcker med temat löpning dominerar i antal och inriktningarna är olika. Många är rena instruktionsböcker som med skiftande finess och ton bryter ner löpningens beståndsdelar till vikten av backpass, förslag på korta intervaller, periodisering i ett kort och långt perspektiv, teknikövningar osv. Olika författare har olika syn på löpträningens beståndsdelar. Ofta presenteras ett eget patenterat koncept av ingredienser och kryddor man inte bör slarva med. När jag ibland sätter mig med flera böcker för att få lite inspiration till ett veckoupplägg märker jag att få författare kan presentera något riktigt unikt - de flesta utgår från samma grundelement i löpträningen men sätter samman delarna i lite olika balans. Trots att träningsuppläggen presenteras som uttalat oumbärliga för förbättring i spåret, på milen, på maran eller så, handlar det kanske ändå till sista om att hitta sin egen filosofi, sin egen rytm att träna efter. Det som passar grannen kanske inte passar mig.
Jag har nu precist läst
Orka - träning och äventyr i vardagen av Frida Södermark. Två gånger. Jämfört med tex
Löpning - en världshistoria av Thor Gotaas, eller
Lore of running av Tim Noakes är det en bok i ett lite format. En bok till kaffet. En bok som inte presenterar en färdig lösning, utan snarare lyfter vikten av att hitta en egen melodi genom att visa konkret hur det kan gå till och framför allt, vilka enkla psykologiska belöningsmetoder man kan använda för att hitta motivation. Ett exempel ur boken i min fria tolkning: du ska springa ett längre pass och det känns motigt. Här tolkar jag att det inte behöver vara ett långt långpass på 40 km utan långt kan lika gärna vara 8 km. Istället för att springa ut genom dörren med målet att komma tillbaka till samma dörr en stund senare kan man öka motivationen genom att springa till ett födelsedagsfirande med tårta, en fika på stan med vännen eller en lunch hos föräldrarna. Transportlöpning, som avhandlas i boken och som Södermark verkar ha utvecklat till en konstform, är ju inget nytt men att ändra målbilden, att locka dig själv med vad som händer när du kommer fram, när du är klar med passet, presenteras återkommande som en nyckel till kontinuitet och bibehållen löpglädje. Kortfattat, vissa pass är i det korta perspektivet underordnade det som händer precis efter löppasset. Just den motivationstekniken känns både enormt effektiv och väldigt sällan presenterad. Man kan säga att den är unik. Det gör mig glad. Dessutom är det skönt att slippa retuscherade bilder på svettiga kroppar i en sommaraftons motljus som ofta är lege artis inom bokbranschen.
|
Frida Södermark och bok (bild lånad från springlfa.se) |
Läser man boken några gånger hittar man flera exempel på enkla men väldigt kraftfulla knep för att både komma igång med sin träning och för att utveckla sin redan etablerade löpning. Exempel från Södermarks egen träning, tips och råd om utrustning, kost, träningsupplägg och tidsplanering finns inkluderat i boken, men i ett mindre omfång. Helt klart kan ett bra budskap paketeras i endast 80 sidor och ändå ge åtskilligt tillbaka till såväl nya som erfarna löpare. Stort. Rekommenderar att läsa två gånger för att kunna göra sina egna tolkningar och anpassningar eller hitta det som inte är alldeles uppenbart.
Keep up that good running spirit and have som cake!
/Andreas
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar