måndag 5 september 2016

"Öppet vatten - Simningens historia, vetenskap och träning" av Mikael Rosén

Visst, titeln anger onekligen att ansatsen är lång och att anfallet sker på bred front. Historia, vetenskap och träning samlat i en skarpladdad litterär projektil riktad mot varje intresserad läsare. Träffen tar hårt när man börjar läsa. Titeln har precis de muskler som utlovas och det finns en sällan upplevd tyngd bakom ord och meningar. Öppet vatten är ett sant praktverk i sin genre.


Boken


I min växande samling böcker som beskriver, analyserar eller guidar i konditionsidrott har simning som ämne representerats av endast ett fåtal titlar. Jag tror att Simning för dig har sällskap av endast ytterligare en bok. Inköpta för att hjälpa en skeppsbruten löparkropp till att utföra något som ska kunna liknas crawl. Att de två titlarna nu kan positionera sig bredvid ocean-hjulångar-atomubåten Öppet vatten känns väldigt roligt. I min bokhylla bör varje idrott representeras av ett praktverk. En bok som kan användas som uppslagsbok, som omfamnar helheten och som nyanserar nyanserna inom  aktuellt ämne. En Lore of running. Letar ni efter just en sådan bok om simning har Mikael Rosén i dagarna kompletterat utbudet och ert letande är därmed över. Väldigt kortfattat är Mikael Rosén mest av allt simning, för er som inte känner till honom eller hans alter ego, Human ambition.

Precis som undertiteln utlovar avhandlas simning både på bredden och djupet. Via det inledande kapitlet leds läsaren längs simningens historiska kanaler flankerade av teknikutveckling, tidigare rekord, Weissmuller och Takashi, OS- och VM-finaler, damer och herrar. Detaljerna är många och inte sällan undrar man om inte den skönlitterära stilen är just en skönlitterär beskrivning. Troligen återfinns ändå detaljer om heltäckningsmattor, apelsinjuice och dåligt morgonhumör i de fyrahundra böcker som bildar solid grund för denna bok, böcker ackompanjerade av otal källor i form av epost, tidningsartiklar och vetenskapliga publikationer. Få böcker ger ett så genomarbetat intryck.

Vidare kapitel bearbetar distans, alltså varför man vanligen måste öka sin veckodos i bassängen till ca 100 km för att bli en riktigt bra simmare. För min del kunde det lika vara 1000 km - det är lika långt borta som 100 km. Snabbsimmande djur avhandlas också. Inte som en lustifikation, utan som en alldeles naturlig förklaring till varför vi människor härmar vissa rörelsemönster från djurvärlden. Åtta kapitel sammanfattar vad som är värd att veta om simning. Naturligtvis är innehållet i boken ett urval, böcker representerar alltid ett axplock av vad som är känt. Vetgiriga vill ha mer. Men väldigt få kommer att söka mer om simning än det som ryms i Öppet vatten. Den är liksom sin egen bokkanon. Det märks samtidigt att det verkligen finns mer att berätta om simning. Som att Mikael Rosén skulle kunna ge ut en del 2, minst lika omfattande. Alltså presenteras ett ytterst välavvägt urval. Inget finns av en slump, ämnena har ställts mot varandra och vissa mindre bärande ämnen har valts bort. Innehållet i boken vibrerar och röda trådar löper som korsstygn mellan sidorna. På ett bra sätt.


Författaren

Självklart hittar en nybliven löpar-triathlet som jag en massa matnyttigt för min egen simutveckling. Tips på 1000 övningar inkluderat deras smeknamn, listor i punktform som rör allt från armcyklerna via bålstabilitet till den viktiga bensparken. Vare sig man nöter i bassäng eller i öppet vatten finns ledning, riktning och kloka ord till hands. Just den delen känns för egen del förstås väldigt tacksamt - jag behöver all hjälp jag kan få. Men det riktigt fina är att allt det som kan liknas vid träningstips och instruktion är sammanvävt i schysta anekdoter och beskrivningar om allt från vad som hände 12 maj 1997 på Kuba till simning i sirap. Det blir liksom så himla mycket mer intressant då. Jag önskar att fler författare lade mindre tid på fotosessioner (ni vet, knytande av skosnören med överdrivet leende...) och mer tid på research och faktakoll. Jag önskar också att färre författare försvarar ett endimensionellt träningsupplägg med att "det har fungerat för mig", istället för att leta alternativa teorier eller söka punkten för när något upphör till förmånen för tillblivelsen av något annat. Jag vill ha hela spektrat.

Öppet vatten är en självklarhet i den litterärt intresserade konditionsutövarens bokhylla. Någonstans känns det också rimligt att Öppet vatten nomineras till Augustpriset i kategorin årets fackbok - sista nomineringsdag idag. "Sällan skådad sim-skrift som sticker ut" är en rimlig motivering!

Keep up that good dolphin-kick!

/Andreas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar